keskiviikko 25. heinäkuuta 2007

Miten opiskelijat selviävät kesästä?

Pääsääntöisesti kaikki työelämässä olevat odottavat kesäkuukausia, silloin on aika rentoutumisen ja palkallisen kesäloman. Opiskelijan tilanne voi olla päinvastainen, miten välttyä henkilökohtaiselta konkurssilta kesäkuukausien aikana, mistä saada rahat vuokraan ja ruokaan?

Syyskuusta toukokuuhun opiskelijalla on mahdollisuus opintotukeen, joka muodostuu opintorahasta, asumistuesta ja opintolainan valtiontakauksesta. Kesäopintoja suorittamalla voi saada kesäopintotukea, joka on samanlaista kuin opintotukikin. Kuitenkin, jos kesä on pelkkää ahkeraa opiskelua, ei opiskelija välttämättä ehdi ladata sisäistä akkuaan. Akun lataus on elinehto opintojen edistymiselle syksyllä. Lisäksi on hyvä muistaa, että opintotukikuukausien määrä on rajallinen ja sidonnainen opintosuorituksiin. Jos opintopisteitä ei kerry riittävästi, opintotuen maksu keskeytetään.

Kesäkuukaudet tulee nähdä myös mahdollisuutena. Yritykset tarvitsevat kesätyöntekijöitä, jotta vakituisten työntekijöiden kesälomat saadaan pidettyä lainmukaisesti. Samalla opiskelijat pääsevät soveltamaan koulussa oppimaansa käytännössä. Kesätyössä hankitut kokemukset ja kontaktit voivat olla korvaamattoman arvokkaita valmistumisen jälkeistä työnhakua ajatellen.

Aina koulutusta vastaavia kesätöitä ei ole tarjolla, sillä työt edellyttävät pätevyyden tai töitä ei yksinkertaisesti ole. Vaikkei kesätyö vastaisikaan täysin opiskelijan opiskelualaa, kannattaa se ottaa vastaan. Kesätyötä tehdessään saa ajatukset pois opiskelusta ja pääsee kokemaan konkreettisen työnteon hyvät ja huonot puolet. Nämä kokemukset laajentavat kokonaiskuvaa työnteosta ja antavat ehkä mahdollisuuden teorian ja käytännön vertaamiselle myöhemmissä opinnoissa. Jos kesätyö ei ole alkuunkaan mielenkiintoista, ei sekään välttämättä ole pahasta. Tällöin opiskelumotivaatiota syksyllä ei varmasti tarvitse etsiä, sillä halu opiskelualan töihin pääsemiseen kasvaa kohisten.

Hallitusohjemassa on maininta opiskelijoiden tulorajojen 30 prosentin korotuksesta 1.1.2008 alkaen. Tämä korjausliike on enemmän kuin tarpeen, sillä tulorajat ovat tällä hetkellä erittäin jälkeenjääneet. Kiitos hallituspuolueille jo ennakkoon, tätä on odotettu! Työnteon on oltava aina kannattavaa, sisäinen yrittäjyys pitää saada valjastetuksi jokaisen opiskelijan alitajuntaan. Jos opiskelija haluaa pärjätä paremmin töitä tekemällä, ei se ole keneltäkään pois. Opiskelijoiden tuoma työpanos yhteiskuntaamme on merkittävä. Opiskelijat maksavat veronsa samoin kuin muutkin ja ennen kaikkea tekevät töitä, jotka saattaisivat muuten jäädä tekemättä.

Kuntien tulee tarjota nykyistä enemmän kesätyöpaikkoja ja edesauttaa opiskelijoiden kesätyöpaikkojen saamista myös yksityiseltä sektorilta. Monesti kunnan kesätyön saaminen edellyttää, että opiskelijan tulee olla kirjoilla kunnassa, joka sinänsä on täysin ymmärrettävää. Pöyristyttävää on se, ettei joissakin kunnissa kesätöitä voi hakea esimerkiksi yli 21-vuotiaat. Alle 21-vuotiaillekin tulee tarjota kesätöitä, mutta parhaaseen lopputulokseen päästään, kun työt jaetaan osaamisen ja soveltuvuuden perusteella.

Tämän edellä mainitsemani epäkohdan takia moni korkeakouluopiskelija joutuu nostamaan toimeentulotukea, siksi etteivät rahat yksinkertaisesti riitä elämiseen kesäaikana. Samaan aikaan voidaan miettiä, millainen osaaminen hukataan, kun esimerkiksi historian opiskelija makailee kotonaan, museossa työskentelyn sijaan. On ehdottomasti parempi jättää nämäkin toimeentulotuet maksamatta ja pitää mahdollisesti pientä ylimiehitystä museoilla, asiakkaat eivät taatusti valittaisi. Opiskelijat saavat arvokasta, koulutusta vastaavaa työkokemusta ja parhaassa tapauksessa välttävät syrjäytymiskierteen.

Palatakseni alkuperäiseen kysymykseeni: miten opiskelija selviää kesästä? Yksinkertaisesti ei siinä muu auta, kun ahkeroida työn tai opintojen parissa ja pitää haave tulevaisuudessa odottavasta palkallisesta kesälomasta kirkkaana mielessä.

Teemu Karttunen
KOL:n liittohallituksen varajäsen

(Kirjoitus julkaistu Suomenmaassa 25.07.2007)

Ei kommentteja: