maanantai 23. heinäkuuta 2007

Opiskelijapolitiikka kouluttaa isompiin saappaisiin

Opiskelijapolitiikka kouluttaa tulevaisuuden päättäjiä

Ylioppilaskunnissa valmistaudutaan syksyn koitokseen, edustajistovaaleihin. Edustajistovaalit pidetään marraskuussa ja niissä valitaan ylioppilaskuntiin edustajisto, joka pitää ylintä päätösvaltaa yliopisto-opiskelijoiden asioista. Edustajistovaaleihin valmistautuu myös Keskusta -ja erityisesti nuoret keskustalaiset opiskelijat. Jälleen on näytön paikka!

Äkkiä voisi ajatella, että opiskelijapolitiikka on turha hiekkalaatikko. Opiskelijalle ylioppilaskunnassa aktiivisesti toimiminen opettaa kuitenkin paljon. Vaikka kaikista ei ammattipoliitikkoja voikaan tulla, on Keskustan opiskelijaliitostakin noussut näyttävä kaarti tämän päivän eturivin päättäjiä. Opiskelijaliiton seitsemänkymmenvuotisen historian kunniaksi ei kuitenkaan ole varaa heittäytyä tulee makaamaan. On aika jälleen rekrytoida uusia aktiivisia tulevaisuuden nimiä tänä syksynä.

Keskustan opiskelijaliitto lähtee edustajistovaaleihin hyvistä asemista. Viime vaaleissa noustiin vahvasti, jopa veret seisauttavasta vaalivoitosta voitiin puhua. Vahvinta nousu oli pienemmissä yliopistoissa. Erityisesti Joensuun ylioppilaskunnassa noustiin vahvasti. Näihin vaaleihin lähdetään jälleen voittamaan. Tätä varten tarvitaan vahvaa työtä kampuksilla. Taikatemppuja vaalivoittoihin ei ole vaan voiton saaminen vaatii sitkeyttä.

Erityisen tärkeää on saada vaaleihin ehdolle oikeat ihmiset. Edustajistovaalit ovat kaverivaalit, eli niissä eniten ääniä saa se, jolla on eniten kavereita. Poliittiset meriitit eivät näissä vaaleissa välttämättä paina.

Vaaliteemoina Keskustan opiskelijaliitto luottaa siihen, että oma osaaminen näkyy. Liitto on ollut pitkään vahva koulutus- ja sosiaalipolitiikassa ja näillä alueilla ollaan vahvasti esillä nytkin. Jotain uutta ja ehkä lainattuakin on, kuten hyvässä liitossa ainakin.

Keskustalaiset opiskelijat haluavat olla nostamassa ulkomaalaisten opiskelijoiden asemaa. Piikkinä puolueen lihassa tai ei, liitto vastustaa lukukausimaksuja. Haluamme korostaa erityisesti liitossa aktiivisesti toimivien, mutta vielä kansalaisuutta vailla olevien opiskelijoiden asemaa. Myös ympäristöasiassa opiskelijat haluavat nostaa osaamistaan ja perinteitään esille. Keskustan opiskelijaliittohan on perinteisesti ollut varsin vihreä liitto. Tässä halutaan nousta esille jälleen.

Opiskelijaliiton toiminnan aktiivisuudessa on ollut luonnollisesti suhdannevaihteluita. Nyt vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että keskustalaiset opiskelijat ovat vahvassa nousussa. Ohjelmatyö, vilkas keskustelu ja aktiivisten osastojen toiminta kertovat hyvää. On kuulunut "kentältä" kommentteja, että toimintahan alkaa olla kuin ”vanhoina hyvinä aikoina”. Tämä kiitos lämmittää aktiivin mieltä.

Edustajistovaaleissa nouseville nuorille poliitikonaluille löytyy varmasti jatkossa Keskustassa tilausta. Kunnallisvaalit ovat ovella ja nuoria tarvitaan myös niissä mukaan paljon. Kunnallisvaaleissa nuorilla on mahdollisuus saada kokemusta ja näkyvyyttä tulevia koitoksia varten.

Keskustan Opiskelijaliitto ei lähde vaalitaistoon taitamattomasti. Liiton kampanjaa tekevät mainosalan ammattilaiset ja teemojen lisäksi tarkkaan on mietitty myös vaalimateriaali. Myös ehdokkaita halutaan kannustaa tekemään henkilökohtaista kampanjaa. Jokaisessa liiton osastossa tehdään lisäksi oman näköinen kampanja. Liitto haluaa erottua edukseen positiivisella tavalla.

Opiskelevien keskustalaisten haasteet ovat jokaisessa ylioppilaskunnassa erilaiset. Isommilla paikkakunnilla on usein vastassa negatiivinen asenne politiikkaan. Keskustalainen opiskelijapolitiikka on kuitenkin politiikkaa, joka ottaa koko ylioppilaskunnan edun huomioon. Keskeiset on ylioppilaskunnassa yleisimmin opiskelijaliiton listan nimi. Rakentava asenne asioihin ja yhteistyön painottaminen ovat olleet ominaista Keskeisten edustajistoryhmille. Tämä oli myös se syy, miksi viime vaaleissa niin moni lähti ehdolle Keskeisten listalle.

Edustajistovaaleissa ehdolle lähteminen ei vaadi vahvaa tietämystä ylioppilaskunnasta. Edustajistossa tehdään opiskelijapolitiikkaa ja opetellaan asioita samalla. Ehkä juuri siksi opiskelijapolitiikka on sitä värikkäintä politiikkaa ja sen käänteet monet. Parasta on se, että oppii tuntemaan mukavia ihmisiä.

Keskustan Opiskelijaliiton edustajistovaali kampanjat käynnistyvät syksyllä. Liitto tarvitsee kampanjalleen niin puolueen kunnallisjärjestöjen kuin nuorisojärjestöjenkin tuen. Toivomme, että otatte yhteyttä ja kerrotte hyvistä ehdokkaista. Rakennamme keskustalaista tulevaisuutta myös edustajistovaaleissa.

Salla Remes
Keskustan Opiskelijaliiton varapuheenjohtaja
Edustajistovaalipäällikkö 2007

(julkaistu Suomenmaassa kesäkuussa 2007)

Ei kommentteja: