sunnuntai 16. syyskuuta 2007

Santerin päivän verenluovutus

Pohjois-Karjalan keskustanuoret ja Joensuun Keskustaopiskelijat ovat perinteisesti käyneet luovuttamassa verta Santerin nimipäivänä 11.9. Tämä Santeri Alkion pyyteettömän perinteen mukaisesti toteutettu tapahtuma keräsi taas tänä vuonna innokkaita verenluovuttajia Joensuun veripisteen sängyille ojentamaan kätensä alas.

Suomessa verenluovutuksesta ei makseta mitään, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Altruistinen, vapaaehtoisuuteen perustuva verenluovutus on kuitenkin todettu sosiaalipolitiikan tutkimuksessakin toimivammaksi järjestelmäksi kuin rahaan vastaan tehtävä verenluovutus. Suomalaisessa mallissa verenluovuttajat ojentavat kätensä nimenomaan auttamisenhalusta ja tällöin veren laatu säilyy hyvänä. Tällöin kukaan ei palkkion toivossa valehtele omia tietojaan esimerkiksi tarttuvista sairauksista, jotka voisivat vaarantaa vastaanottajan terveyden.

Itselleni Santerin päivän verenluovutus paljasti sen totuuden, että edelliskerrastani oli taas kulunut hävettävän pitkä aika. Verta voivat miehet luovuttaa 60 päivän ja naiset 90 päivän välein ja itselläni edelliskerrasta oli kulunut jo useita kuukausia. Hieman ihaillen katselin tiistainakin verenluovutuksen konkareita, jotka ovat käyneet säännöllisesti luovuttamassa jo useiden vuosien ajan. Pitänee merkata kalenteriin seuraava mahdollinen verenluovutuskerta ja käydä silloinkin antamassa oma panoksensa ihmishenkiä pelastavalle järjestelmälle. Verenluovutus ei vaadi paljoa, mutta antaa valtavasti sekä itselle että apua tarvitseville.


-Jussi-

Ei kommentteja: